Dat is theater: we moeten creatief blijven

25/05/’19
Elke laatste woensdag van de maand schenkt Tutti Fratelli u een blik achter haar schermen. Vandaag hebben Mohsine Ben El Mostapha (27) en Kristien Van den Bogaert (57) het over de toekomst en het verleden. Mohsine sloot afgelopen september aan bij Tutti Fratelli en stond vorig weekend nog op de planken met “VOLLE GANG oftewel de toekomst is al begonnen”. Kristien is ondertussen een vaste waarde bij Tutti Fratelli.

Hoe zijn jullie bij TF terechtgekomen?

K: Ik ben al sinds de beginjaren bij Tutti Fratelli. Het was eigenlijk door een andere productie, met Eva Schram, dat ik hier terechtkwam. Die productie heette “Wilde gij met mij” en Ilse Moors (crf. coördinator en productie Tutti Fratelli) werkte daar toen ook aan mee. Via haar ben ik mee ingestroomd bij Tutti Fratelli.

M: Ah! Ik ben hier ook door Eva Schram. Dat is de regisseur van “VOLLE GANG oftewel de toekomst is al begonnen”. Ik was eigenlijk te laat om me in te schrijven, maar ze zochten nog acteurs voor het jongerenproject. Via De Nieuwe Spelers is het gelukt nog te kunnen meespelen.

K: Ik heb jullie voorstelling gezien. Ik vond het heel mooi. Maar de allereerste keer dat ik kwam kijken, wist ik eigenlijk niet over wat het ging. De tweede keer zag ik het helemaal anders, ik zag dingen die ik eerst niet zag.

M: Dat is goed nieuws, want wij proberen elke voorstelling iets nieuw, iets anders te doen. Dat is theater: we moeten creatief blijven. Ik ben trouwens blij dat de voorstelling zoveel succes had. Ik heb er veel van mezelf in gelegd. Ik ben sinds anderhalf jaar in België. Mijn vrouw is in België geboren en we hebben elkaar een aantal jaar geleden in Marokko ontmoet. We werden verliefd en ik ben de liefde gevolgd. Ik heb me heel erg moeten aanpassen en dat is precies wat de personages uit “VOLLE GANG oftewel de toekomst is al begonnen” ook moeten doen. Ze komen terecht in een onbestemde ruimte met onbekende mensen en ze moeten het daar op die plek, met elkaar zien te redden.

Waar komt jullie passie voor theater vandaan?

K: Ik speel graag theater omdat ik dan mijn zinnen kan verzetten. Ik kan even iemand zijn die ik eigenlijk niet ben. Er kunnen dingen gecreëerd worden die er in het echt helemaal niet zijn. Dat vind ik zo leuk aan het proces van de voorstelling die we nu maken (crf. een co-regie van Nico Sturm en Reinhilde Decleir, première in oktober in De Roma). Het speelt zich af in een fantasiewereld. Ik heb zelf mijn personage mogen bedenken. Daarvoor heb ik inspiratie gehaald uit mijn eigen ervaring en leven. Maar ook uit mijn fantasie.

M: Zo hebben we ook “VOLLE GANG oftewel de toekomst is al begonnen” gemaakt. We vertrokken uit onze eigen ervaringen. En wat betreft die passie voor theater: ik speelde al theater in Marokko. Ik was geen professionele speler, ik begon als lichtman, maar moest een keer invallen voor een acteur. En zo ben ik erin gerold. Het liefste speel ik comedy. Ik maak de mensen graag aan het lachen. Een groot verschil tussen theater in Marokko en theater in België is dat hier over alles gepraat mag worden: over vrouwen versus mannen, over seks, etc. In Arabische landen is dat moeilijker. Hier is alles bespreekbaar. Behalve religie en racisme, dat zijn dingen die hier toch ook heel gevoelig blijken te liggen.

K: Ik ben blij dat ik dit kan. Dat ik toneel kan spelen. Daardoor kan ik andere dingen ook. Voor “Bloemen van een autist” kon ik bijvoorbeeld niet geheimzinnig of fluisterend spreken. En nu kan ik dat wel, omdat ik het op scène ook moest kunnen. Bij Tutti Fratelli zijn heeft me ook leren relativeren. Wanneer ik iets niet kan relativeren, blokkeer ik. Dat zorgt ervoor dat ik dingen, gewone dingen, niet meer kan. Maar door Tutti Fratelli gaat relativeren alsmaar beter. Wanneer ik bijvoorbeeld een stuk tekst vergeten ben tijdens een voorstelling, blijf ik achteraf niet bij mijn fout hangen, maar ben ik blij omdat ik gewoon heb kunnen doorspelen.

M: Ik heb “Bloemen van een autist” gezien in De Roma, Kristien. Ik vond het een heel mooie voorstelling. Bravo!

K: En je kan nog eens komen kijken op Theater Aan Zee! En voor u ook bravo Mohsine, met jullie voorstelling “VOLLE GANG oftewel de toekomst is al begonnen”.