Programma Spiegels van de Ziel 2014


Donderdag 16 oktober

20u: Opening festival
tentoonstelling “Verwante Zielen”
inleiding door Patrick Allegaert en Gilbert Caerts

Het is stilaan traditie dat het Museum Dr. Guislain te gast is bij de opening van het festival. Dit jaar stelt artistiek directeur van het Museum Dr. Guislain Patrick Allegaert u het werk van Tim Brown voor.
Deze Afro-Amerikaanse outsiderkunstenaar (°1923) groeide op in het religieuze, landelijke en raciaal gesegregeerde Zuiden van de USA. Hij koestert deze periode. Laaggeschoold moet hij hard werken en ondergeschikte jobs doen voor het onderhoud van zijn gezin. In de jaren vijftig begint hij schilderijen te maken met als thema de herinneringen aan zijn kindertijd. In april 2004 schrijft hij hierover aan Tom Turner, de enige man met wie hij nog contact heeft: “Wanneer mijn kinderen opgroeiden, vroegen ze mij over mijn jeugd. Ik had geen foto’s om te tonen, dus schilderde ik mijn kindertijd.”
In 1968 sterft zijn vrouw, zijn beide kinderen verlaten hem en zijn leven kent een vreemde ommekeer. Vanaf die tijd leeft Tim Brown alleen en wil dit zo houden. Hij weigert iemand in zijn huis te ontvangen, met uitzondering van Tom Turner. Hij wil dat de wereld hem enkel kent via zijn schilderijen (dit zijn zijn eigen woorden). Er bestaat zelfs geen foto van Tim Brown.
Gilbert Caerts is een vaste waarde bij Tutti Fratelli. Als fratellispeler schuwt hij het grote podium niet en weet met zijn frêle gedaante als geen ander het publiek te beroeren. Op de Antwerpse sjacherbeurs vind je hem elke week met een resem oude platen die hij nieuw leven inblaast. Voor “Verwante Zielen” koos hij er de meest uitmuntende uit.

 

21u: Falling in love again
Helmut Lotti en Tutti Fratelli

Dit liederenprogamma is een aanklacht tegen de bestaande armoede in onze samenleving, de sociale uitsluiting en het daaruit voortvloeiende onrecht. Voor het festival Spiegels van de Ziel, brengen Helmut Lotti en Tutti Fratelli liederen over de pijnlijke waarheid van armoede en onrecht.

Met: Helmut Lotti, Reinhilde Decleir, Florejan Verschueren, Peggy, Frans, Jempie, Jamina, Paula, Katoo, Laetitia, Hilde, Erica, Kristien, Brenda, Anna, Eline, Ann, Katty, Lieve, Chin, Isah, Jan, Michael, Samson, Mats, Jef, Juan, Walter, Gilbert, Glenn, Spirit, Evi, Annie, Eveline, Elisabeth, Jan, Jan, Stefaan, Flor, Sam, Frank

22u: Dj Funky Fez kon het niet laten

Dj Funky Fez is er weer. Hij kon het niet laten. Is het de moederliefde of de dansliefde? Hij nodigt uit, in alle zotheid. Trek je dansschoenen aan en shake, shake, shake. Maak je klaar voor een wervelende, warme en lange nacht. Rock ’n roll verzekerd.

Vrijdag 17 oktober,
Dag van het Internationaal verzet tegen extreme armoede en uitsluiting

20u: De Schande en de Keerzijde
Wereldpremière van een politiek pamflet van Jos Geysels en Erik Vlaminck

De Schande en de Keerzijde is een in woede en consternatie geschreven politiek pamflet van Jos Geysels waarin hij de laksheid van het armoedebeleid hekelt. Erik Vlaminck pende een exemplarisch verhaal neer van een man die in armoede belandde. Op 17 oktober, de Dag van het Internationaal verzet tegen extreme armoede en uitsluiting, krijgt het boek, uitgegeven bij Van Halewyck, zijn wereldpremière.

 

21u: We kunnen niet verder, we moeten verder
theatermonoloog met Jempie Vermeulen

Een man zoekt een leven lang naar een plaats en een vorm voor zijn verhaal. Hij prevelt en brult het uit. Hij wilt het bezingen , wilt het kwijt. Het lukt hem niet. Wie een verhaal meemaakt zoals het zijne, kan voor niets nog de ogen sluiten. Fratellispeler Jempie Vermeulen bengt deze monoloog in regie van Jan Hardies.

Zaterdag 18 oktober

20u: ‘JUNIOR’
een documentaire van Sien Versteyhe over het harde leven van bokser Jean-Pierre Bauwens
inleiding door Marc Didden

Jean-Pierre Junior Bauwens, 23 jaar en wereldkampioen boksen in de lichtgewichtklasse bij de jeugd, is een jongen van weinig woorden. Hij komt uit een heel bijzondere familie. Als oudste van een gezin met zeven kinderen, van wie er vier aan autisme lijden, vecht Junior om zijn broers en zusjes een betere toekomst te kunnen geven. Hij droomt ervan om voor hen een groter huis bijeen te boksen. Maar dan slaat het noodlot toe.  ‘JUNIOR’ toont de rauwe confrontatie van een liefdevol gezin met de harde werkelijkheid.
Sien Versteyhe is een beloftevolle filmmaakster. Voor ‘JUNIOR’ volgde ze twee jaar lang de jonge bokser en vertelt ze een ruw en hard verhaal in stille sterkte. ‘JUNIOR’ (2012) is een productie van Lionheart Productions en viel op verschillende internationale filmfestivals in de prijzen, zoals Flagstaff Mountain film festival (VS) en Documentary Edge Festival (Nieuw-Zeeland).
Marc Didden, filmregisseur, scenarist, rockjournalist, docent, publicist en columnist, was zeer ontroerd door de documentaire. Als verwante ziel is hij uiterst geschikt om de film vanuit het hart in te leiden.

 

22u: Den Ambrassband

Met een mix van balkan, klezmer en eigen composities charmeert Den Ambrassband elk publiek, van Borgerhout tot Bulgarije. Deze fanfare opgericht door zanger en trompetist Gregor Engelen, is van alle markten thuis, van akoestische parades tot stomende live-shows op het grote podium: explosieve blazersklanken, zigeunerritmes en opzwepende melodieën. Overal waar Den Ambrassband speelt, wordt er gedanst en gezongen, beginnen tapkranen spontaan te stromen en springen de hartslagmeters in het rood.

 

Zondag 19 oktober

Doorlopend van 14u tot 15u30
Open podium en leesplezier
Tutti Fratelli en andere deelnemers

Soms moet je durven springen om te leven. Waag je sprong op de scène van het intieme theaterzaaltje van Tutti Fratelli. De eerste 15 deelnemers krijgen een vijftal minuten om hun ding te doen. Het podium staat open voor iedereen. Wij zorgen voor een zachte landing. Inschrijven kan via info@tuttifratelli.be of 03/233 22 81 tot 10 oktober.
Heb je even genoeg van al dat podiumvertier?Onze literatuurminnende fratelli verwelkomen en verwennen u met boeken aan spotprijzen of een leesbeurt in een stoffige, knusse huiskamer. En een zoete verleiding voor al uw zintuigen.

16u tot 18u: open repetitie van “Ten Huwelijk”
Tutti Fratelli, Reinhilde Decleir, Nienke Reehorst, Steve Dugardin en Jeroen Perceval

“Ten Huwelijk” is de nieuwe productie die in december 2014 in première gaat. Met een open repetitie spiegelen regisseuse Reinhilde Decleir en fratelli hun ziel. Nienke Reehorst tovert de lichamen van de fratelli om tot beelden. Steve Dugardin, onze vaste bouwer en begeleider, boetseert de stemmen. Jeroen Perceval, bekend van o.a. de film Rundskop, rapt met de jongste gasten een feest. Florejan Verschueren arrangeert dit hele huwelijk tot een indrukwekkend festijn.

Met: Jamina,Paula,Katoo, Laetitia, Hilde, Erica, Kristien, Brenda, Anna, Eline, Ann, Katty, Lieve, Chin, Isah, Jan, Michael, Samson, Mats, Jef, Juan, Walter, Gilbert, Glenn, Spirit, Florejan, Nienke, Steve, Jeroen, Evi, Annie, Eveline, Elisabeth, Reinhilde

 

19u: Gregory Frateur & Nicolas Rombouts (Dez Mona)

De Antwerpse band Dez Mona heeft net een 10-jarig jubileum jaar achter de rug en werkt momenteel aan een nieuw album dat in 2015 zal verschijnen. Als basis voor dit album keren ze terug naar de kernbezetting Gregory Frateur (zang, piano) en Nicolas Rombouts (contrabas). In aanloop van dit nieuwe Dez Mona hoofdstuk treden Gregory en Nicolas speciaal voor Spiegels van de Ziel 2014 opnieuw op als duo.

 

PRAKTISCH

Tutti Fratelli
Lange Gasthuisstraat 26
2000 Antwerpen
Inkom: 3€
Tickets en info (reservatie sterk aanbevolen): 03 233 22 81 – info@tuttifratelli.be

Gereserveerde tickets kan u ophalen:

-de dag van de voorstelling zelf tussen 19u en 19u30 en op zondag tussen 13u en 13u30. Kom op tijd, niet opgehaalde tickets worden daarna doorverkocht.

– op maandag, dinsdag of woensdag tussen 10u en 17u bij Tutti Fratelli, Lange Gasthuisstraat 26 te 2000 Antwerpen