Ik voel me thuis op een podium, daar ben ik mezelf

24/04/’19
Elke laatste woensdag van de maand schenkt Tutti Fratelli u een blik achter haar schermen. Niels Mariën (30) is ondertussen een vaste waarde geworden bij Giovani Fratelli, de jongerenwerking van Tutti Fratelli. Op 10 mei gaat hun nieuwe voorstelling “VOLLE GANG oftewel de toekomst is al begonnen” in première.

Hoe ben je bij Tutti Fratelli terechtgekomen?

Natasha, mijn persoonlijke begeleidster uit mijn vorig woonhuis, heeft me ingeschreven. Ik heb vroeger heel veel figuratie gedaan in het centraal station, waar ik zelfs Mika (de zanger) ontmoet heb. Ook voor Proximus deed ik al reclamespotjes. Maar tot vorig jaar had ik nog nooit op een podium gestaan. Ik vond het meteen heel leuk. Ik voel mij daar thuis, op een podium, dan ben ik echt mezelf. In het dagelijkse leven ben ik eerlijk gezegd bijna nooit mezelf. De druk om bij veel volk te zitten en tussen de mensen, vind ik niet leuk. Dan klap ik toe. Toneel is voor mij een uitlaatklep. Ik ben tijdens het spelen met het stuk bezig en ik concentreer me daar op. Ik kom graag naar Tutti Fratelli. Ik zou heel der dagen toneel kunnen spelen en zeker met leuke mensen.

Over wat gaat “VOLLE GANG oftewel de toekomst is al begonnen”?

Het is een toneelstuk over mensen die in een tussenwereld zitten. Zijn ze levend of dood? De personages zitten vast in die tussenwereld. Ze bestaan niet in de realiteit, maar ook niet buiten de realiteit. Omdat er tussen het leven en de dood veel beweging zit, wordt dat ook in de voorstelling verwerkt. Als je bijvoorbeeld aan het einde van je leven naar de hemel gaat, stijg je op naar het paradijs. Maar als je naar de hel gaat, zijn er andere krachten die hun werk uitoefenen. Dat is wat wij in de voorstelling verbeelden met beweging. Ik vind het heel fijn om rond beweging te werken. Er wordt veel vanuit improvisatie gedaan en vanuit het thema van realiteitsbesef. Het proces is op die manier spontaan en vlot, het voelt niet kunstmatig aan. Het wordt allemaal nog heel interessant, denk ik.

Waarom moeten we komen kijken naar “VOLLE GANG oftewel de toekomst is al begonnen”?

Het is een alledaags thema, het is herkenbaar. Mensen worden constant, over heel de wereld, geconfronteerd met de dood. Het kan voor het publiek een emotioneel moment worden. Een moment om eens na te denken over het leven. Ik denk dat het mensen wel zal raken als ze komen kijken. Ik heb trouwens zelf al eens een bijna-dood ervaring gehad! Ik ben een paar jaar geleden naar Zwitserland gegaan om te skiën. Maar ik zat vast op zo’n lift, want mijn sjaal was blijven hangen. Dus ik was bijna gestorven aan ophanging! Maar eerlijk gezegd denk ik daar nu niet meer veel aan, want ik ben hier nog hé.