Historiek

Tutti Fratelli bestaat sinds 2007, maar kent een langere aanloop. In 2003 regisseerde Reinhilde Decleir ‘Men zegge het voort’-‘Noordpijn’ met een groep mensen van APGA, het Antwerps platform Generatiearmen. Met eigen verhalen verbaasde, ontroerde en verwonderde deze groep een nokvolle Bourlaschouwburg. De samenwerking werd, met de zegen van Luc Perceval en in regie van Reinhilde Decleir, gecontinueerd in 2004 met ‘Men zegge het voort’ – ‘Entre Nous’.
Met de komst van Josse De Pauw, als artistiek leider in het Toneelhuis werd de samenwerking intenser en het project werd opgenomen in het repertoire van het Toneelhuis. De groep ging Shakespeares werk verkennen en zo kwam de productie ‘The Best of Shakespeare’, ‘What a piece of work is man’ tot stand in 2006.

Na het grote succes in de Roma en de Bourlaschouwburg werd in 2007 besloten een eigen werking op te starten: Tutti Fratelli vzw.
De groep breidde zich uit, de spelers komen nu uit alle lagen van de bevolking, met aandacht voor de meest kwetsbaren onder hen: mensen in armoede, personen met of zonder beperkingen, jong en oud, allochtonen, psychiatrische patiënten, … Iedereen vindt elkaar bij Tutti Fratelli. De spelers kregen een naam: de fratelli.

Ondertussen bouwden de fratelli niet alleen verder aan hun repertoire, maar werkten, schaafden en timmerden aan hun nieuwe huis. Een huis dat een kasteel geworden is. Op zaterdag 9 april 2011 werd Tutti Fratelli’s cultuurpaleis met veel tromgeroffel geopend in de Lange Gasthuisstraat 26 te Antwerpen.

“De sociaal-artistieke sector denkt al te vaak dat kwetsbare mensen enkel zichzelf mogen en/of kunnen spelen. Tutti Fratelli doorbreekt dit patroon en durft het gevecht aan met theaterliteratuur.”

Tom Dupont – Theater Antigone

 

opening nieuwe huis (2011)The Best of Shakespeare (2006)The Best of Shakespeare (2006)opening nieuwe huis (2011)