Tutti Fratelli is mijn soort therapie

Juan is een ancien bij Tutti Fratelli. Hij speelt al enkele jaren mee in de theaterstukken en kent intussen het reilen en zeilen van het gezelschap als geen ander. Daarnaast komt Juan wekelijks vrijwillig een aantal taken uitvoeren in het gebouw van Tutti Fratelli.

Wat betekent “De Middelmatige Man” voor jou?

De middelmatige man is iemand die zich laat doen, die niet assertief is. Een seut zeg maar, of een mamaskind. Ik herken me soms in die man, als ik bijvoorbeeld niet neen kan zeggen of in de psychische aandoening die de middelmatige man heeft. En ook herken ik me in het personage dat onzichtbaar is. In het stuk speel ik de rol van therapeut. Ik moest denken aan mijn eigen therapeut en heb daar inspiratie uit geput. Wat fijn om die rol te spelen! Ik sta in de coulissen te popelen naar het moment dat ik opkom. Dat is dan mijn moment.

Wat is je doel, je missie?

Ik denk dat Tutti Fratelli mijn missie is. Ik wil iets brengen voor de mensen, voor de toeschouwers, vrienden maken en contacten leggen.

Tutti Fratelli is voor mij ontspanning… ontspannend werken. Het is mijn soort therapie. Ik kom voor de kameraadschap, het gezellig samenzijn, het repeteren en het professioneel begeleid worden in het spelen. Je wordt hier met open armen ontvangen, hoe dat ge ook zijt, in welke situatie je ook verkeert. Hier heb ik het gevoel “die hebben me graag”.

Er wordt hier rekening gehouden met mij als persoon. Ik heb geleerd om mijn grenzen te leren kennen. Bij De Middelmatige Man bijvoorbeeld ging ik aanvankelijk het personage van therapeut spelen en koorlid. Dat was teveel voor mij. Ik weet waar mijn grenzen zijn en ik moet die bewaken. Of ik er achteraf spijt van heb? Neen, mijn grenzen kloppen altijd!

Wanneer ik kom helpen op kantoor mag dat op mijn tempo. Dat is voor mij heel belangrijk. Ik weet dat mijn werk geapprecieerd wordt en dat mijn bijdrage een fractie van het werk van de medewerkers lichter maakt. Dat geeft me een goed gevoel.

Waarom moeten we komen kijken naar De Middelmatige Man?

Omdat het een goed stuk is, omdat je een goede avond kan beleven, omdat je op die manier de werking steunt.