festival21

FESTIVAL SPIEGELS VAN DE ZIEL 2021

15, 16 & 17 en 22, 23 & 24 oktober

rubenswebsite

Vrijdag 15 oktober

van 18u tot 22u30

10 euro excl. Avondeten
15 euro als u aanschuift voor een bordje (reservatie verplicht)

 

18u: Tutti Fratelli zingt
Dit festival staat in het teken van het verzet tegen armoede. Hoe beter onrecht aanklagen dan door het te zingen? Maak u klaar voor een zangspektakel uit de open ramen van ons gebouw. Spelers en muzikanten van Tutti Fratelli laten de straatstenen trillen en beven en manen aan tot vreugde in het samenzijn.

18u30: Afghaanse keuken
De situatie in Afghanistan is wreed en beangstigend. Naast het wegnemen van vrijheid, het inperken van vrouwenrechten en het zaaien van angst, wordt ook het beoefenen en beluisteren van muziek door de Taliban verboden. Dat is (culturele) armoede creëren. En laat dat nu net zijn waar wij ons uit volle macht tegen willen verzetten. Op onze openingsavond kan u mee aanschuiven voor een bordje uit de Afghaanse keuken, terwijl live-muzikanten met traditionele Afghaanse liederen troost proberen brengen in een troosteloze situatie. Alle opbrengsten gaan naar noodsteun voor Afghaanse vluchtelingen.

Reservatie verplicht.

 

20u: Opening tentoonstelling Sint-Jozef OV4

Jaarlijks stellen we bijzonder beeldend werk tentoon op ons festival. Dit jaar zullen de leerlingen van Sint-Jozef OV4 hun werk presenteren. Sint-Jozef OV4 biedt onderwijs en zorg op maat aan jongeren met een motorische beperking en/of autisme op een pedagogisch en maatschappelijk verantwoorde wijze. Omdat deze leerlingen het programma van het gewoon secundair onderwijs volgen, kunnen zij ook dezelfde getuigschriften behalen als in het reguliere onderwijs en op een waardige manier aan de slag in het werkveld.

20u30: Vlaanderen excelleert!?
Sara Vertongen interfereert op ons festival en perforeert de Vlaamse cultuurpolitiek. Vanaf dag één verzekert de regering-Jambon iedereen dat ze Vlaamsch zal zijn en conservatief. De cultuurminister-in-bijberoep probeert kunst en cultuur meteen in dat keurslijf te dwingen. Met de hakbijl van een kaalslag. Wie de grootsheid van Vlaanderen wil uitdragen, kan op steun rekenen – de rest kan oprotten. Daar zijn wij niet mee gediend. In solidariteit met al wie zich door de regering geïntimideerd voelt. We’re all in this together. Men zegge het voort.

21u: Fanfarefeest met MetX: Bakanaï
MetX is een productiehuis van en voor muziekmakers. Bakanaï is één van hun projecten, waarin een kleurrijk collectief van blazers, percussie en dans een feest van jewelste laat losbarsten. Het is niet zomaar een fanfare, maar een lab waar zowel professionele als amateurperformers experimenteren met grooves en moves. Dansers en muzikanten boren de meest complexe ritmepatronen aan, maar toch blijft alles dansbaar. Een muzikale Rubiks Cube waarbij elke beweging tot nieuwe mogelijkheden leidt

Zaterdag 16 oktober

van 20u tot 01u00

10 euro

 20u: lezing Aleksandr Skorobogatov

Aleksandr Skorobogatov is een Russisch-Belgische schrijver van romans als Sergeant Bertrand (1991), Cocaïne (2017) en De Wasbeer (2020). Hij won zowel nationaal als internationaal verschillende prijzen en verscheen in verschillende talen. Maar het is zijn brievenreeks in Rekto:Verso, gericht aan zijn zoon Vladimir, die iedereen naar de keel grijpt. In 2002 werd Vladimir op 15-jarige leeftijd ontvoerd en vermoord. Skorobogatov schrijft naar zijn tedere jongen, zijn lieve zoon en leest over het onmogelijke voor aan jullie.


21u30: Lisette Ma Neza en muzikanten
Lisette Ma Neza won in 2017 won als eerste Nederlandstalige, als eerste vrouw en als eerste dichter van kleur het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam. Ze staat bekend om haar scherpe pen en poëzie performances. Met poëzie, al dan niet geschreven of geslamt, zoekt ze naar haar eigen identiteit, haar gender, haar geschiedenis en plaats in de wereld.  Ze vertelt de verhalen van nu, van haar ouders, groot- en voorouders. Haar performances balanceren tussen pijnlijk direct en verliefde naïviteit. Haar utopie is een wereld waarin we onze eigen verhalen vertellen en bundelen, vanuit miljoenen perspectieven.

22u30: Moving Ground: Black/Light
Moving Ground VZW is een nomadische dansorganisatie waarin iedereen een liefdevolle thuis kan vinden. Dans heeft door de eeuwen heen een verbindende en versterkende rol gespeeld in de samenleving. De performance Black/Light is de versmelting van net dat ritueel: dans. Het brengt ons al tijden samen. Op spirituele techno gaan een krumpdanser, een hiphopper en een hedendaagse danseres met het publiek op zoek naar verlichting in het donker. Na anderhalf jaar zijn uw benen hopelijk voldoende uitgerust, duik mee in de mystieke wereld van Moving Ground en zwier uw ledematen in de ronde.
 
23u30: Earl South B2B The Captain
Een vriendschap die al 25 jaar standhoudt en al in het prille begin resulteert in een liefde voor muziek en lp’s. Een wisselwerking, een gezamenlijke zoektocht naar het volgende groovy nummer. Deze dj set vertelt het verhaal van 2 muzieksponzen die elkaar en elkaars platenkast door en door kennen. Verwacht een trip door de recente en minder recente dansbare muziekgeschiedenis. Bekendheid en genres zijn niet van tel.

Doorlopend: Tentoonstelling Sint-Jozef OV4

 

Zondag 17 Oktober

van 13u30 tot 18u

10 euro

13u30: Kortfilms gecureerd door Hyun Lories + nagesprek

Hyun Lories is een Belgische regisseur. Hij studeerde in 2020 af aan het RITCS met de film ‘Versailles‘, goed voor de Publieksprijs tijdens Film Fest Gent. Lories is ook actief als regisseur van videoclips, onder meer voor Zwangere Guy. Voor Festival “Spiegels van de Ziel 2021” cureert hij onze kortfilms op zondagnamiddag: “We kunnen ze het zeker niet kwalijk nemen maar wanneer men een kind of tiener zou vragen om een filmregisseur te tekenen is de kans op een voorspelbare uitkomst groot, namelijk dat de regisseur een man is en wit. Net daarom lijkt het me opportuun om jonge vrouwelijke makers in de spotlight te zetten. Als we in de toekomst meer evenwicht willen, moeten we op elk niveau ons best doen: de scholen, de festivals, de fondsen, de programmatoren en de makers. Ik ben alleszins enorm vereerd dat ik 3 jonge makers met sterke en belangrijke verhalen mag uitnodigen op Festival Spiegels van de Ziel.”

So we live (Rand Abou Fakhr)
Een schijnbaar normale avond van een familie in oorlogsgebied. Het ene moment oogt heel alledaags, het andere gaat het enkel om overleven.

Wildflowers (Ammen Simpson Ogedengbe)
Tijdens een saaie zomervakantie probeert een nieuw meisje, Willow, haar weg te vinden in een speciaal internaat. Hier leert ze in het reine te komen met haar traumatische verleden. Terwijl ze de andere bewoners ontmoet en probeert vrienden te maken, komt ze erachter dat hun duistere verleden hen samenbindt.

Jules en ik (Anne Ballon)
Roos heeft een zus die Jules heet en die vroeger haar broer was. Dat is soms raar, al zal ze dat nooit luidop zeggen. Thuis gaat er veel aandacht naar Jules en dat vindt Roos niet altijd prettig. Toch ziet ze dat het leven van Jules niet eenvoudig is en probeert ze een goede zus te zijn.

Na de vertoning van de films vindt nog een nagesprek plaats met de jonge makers en Hyun.

15u00: Soe Nsuki
Soe Nsuki is een energieke wervelwind én een straffe comedian die met haar eerste show Soetopia al menig comedyliefhebber overtuigde. De laatste jaren is Soe Nsuki overigens niet meer weg te slaan van de televisie: jurylid van De slimste mens ter wereld, auteur/actrice van en in De shaq én één van de nieuwe gezichten van Vlaanderen vakantieland. Wij zijn alvast benieuwd naar wat ze voor ons in petto heeft!

16u00: Kommil Foo
De gebroeders Walschaerts maken en spelen al dertig jaar onafgebroken. Dat ze de afgelopen drie decennia prachtige liederen hebben geschreven, hoeft geen betoog. Denk maar aan klassiekers als Ruimtevaarder, Kom hier dat ik u draag, Potvis en De Volgende. Hun oeuvre hangt aan elkaar van liefde, humor en relativering. Telkens opnieuw nemen ze het op voor de underdog, de sukkelaar die laveert tussen moedwil en misverstand. Met een intiem concert sluiten ze de 10de editie van ons festival af.

17u00: Taart, koffie en beeldende kunst
Na de films, comedyset en het concert kan u de benen strekken, is er tijd om de tentoonstelling van Sint-Jozef OV4 te bekijken en kan u de smaakpapillen aanwakkeren met een heerlijke kop koffie en gebak. Laat ons weten of u een zelfgemaakte taart meebrengt, dan krijgt u een gratis consumptie!


TICKETS


TICKETS


TICKETS

123023

HERNEMING “IS DAT ALLES?”

vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober om 20u

Zondag 24 oktober om 15u

bij Tutti Fratelli

€10

 

In ‘Is dat alles?’ gaat een groep jongeren samen met theatermaker Eva Schram de zoektocht aan naar wat hen aanbelangt. Naar wie zij zijn en welke plaats zij innemen in de maatschappij. Of beter gezegd: welke plaats zij krijgen toebedeeld in die maatschappij. Want is identiteit iets van jezelf of wordt het door een ander op je lijf geschreven?

Giovani Fratelli, een groep van positieve dichters, bloemendenkers, wolkenreizigers, circuszottekes en botsbalgenialen komt terug met ‘Is dat alles?’. Na de staande ovaties in Hetpaleis laten ze opnieuw van zich horen tijdens ons festival Spiegels van de Ziel op 22, 23 en 24 oktober!


TICKETS